Inceputul meu in afiliere-exista o sansa pentru fiecare

Inceputul meu in afiliere-exista o sansa pentru fiecare

Cum a aparut ideea de afiliere

Nu conteaza ce motive m-au determinat sa caut cu disperare as putea sa zic, o solutie salvatoare sa fug de “pensionarea fortata” prea timpurie, dar cert este ca am inceput sa caut rezolvari pe la inceputul anului 2009 cand criza imobiliara era peste noi si trebuia sa-mi caut un alt job.

Ma saturasem sa vand “fata in fata” cu clientul, imi cam tocisem nervii, imi luasem zeci de tzepe in imobiliare, dar stiam ca nu m-as departa prea tare de comunicarea cu oamenii. Imi placea sa caut pe google tot felul de chestii, eram curioasa ce-i cu twitter, de youtube ma folosisem cand mi-am facut niste filmulete pentru proprietati. Realizam ca puterea social media creste de la o zi la alta si poate ar fi bine sa fac niste cursuri mai aprofundate. Si mi-am cumparat primul curs de social media in engleza, un manual pdf pe care imediat ce l-am platit online, l-am avut in calculator. 99 pagini intr-un pdf, le-am frunzarit repede si pentru ca informatia era foarte concentrata si structurata, am inceput sa studiez ca la scoala, cu stiloul in mana. Pe masura ce invatam, incercam sa pun si in practica. La acel moment m-am hotarat sa incep afilierea, pentru ca era un capitol special despre asta, si am inceput cu clickbank.com. Reteta prezentata de ei era relativ simpla, cu cat aveai mai multe conturi de twitter, cu atat mai multe linkuri cu produse din clickbank puteai trimite in eter. Twitter pe vremea aceea nu era atat de strict, mi-am facut zeci de conturi twitter cu sute de followers si m-am apucat de treaba…banutii au venit din prima saptamana, parca cineva de acolo de sus mi-a dat un “semn” ca asta-i calea, trebuie sa invat sa fac bani online prin afiliat marketing.

Exista o usa de deschis pentru fiecare, in spatele ei poate incepe un drum nou,
cu mult soare si culoare, trebuie doar sa vrei sa o deschizi si tu

cum sa faci afiliere

Ce carte am cumparat prima data

Si uite asa am cumparat primul curs de “cum sa faci bani din blogging”. Era un curs scris de Ewen Chia care este un blogger, afiliat si antreprenor de mare succes, foarte meticulos in tot ceea ce scrie. Da, lucrurile nu erau simple deloc, aveam nevoie de mult studiu. Chia recomanda sa ai un site facut in wordpress pe o nisa care te pasioneaza, ca sa-ti fie mai usor sa scri articole. La recomandarea lui am cumparat alte carti despre cum sa faci un site in wordpress, de unde cumperi domenii, ce este un hosting si cum il alegi, alte carti despre social media, despre email marketing, pentru ca toate aceste informatii erau interconectate, si asa cum zicea si el, altfel nu ai cum sa ai succes.

Cea mai vanduta carte a lui Ewen Chia in 2015 se refera la cum sa faceti bani cu Clickbank, se numeste

Autopilot Profits 2015 – Your Online Atm Machine!

In 3 luni mi-am facut primul site in wordpress, am invatat ce pluginuri sa folosesc, am invatat ce este SEO si cum se face corect, si am scris primele 30 de articole despre bucatarii pentru copii in care aveam linkuri afiliate din amazon.com . Apoi am continuat sa cumpar alte domenii, pe diverse nise:fashiom, cosmetice, etc si am aplicat aceiasi reteta. Daca la inceput am facut un site in wordpress in zile, am ajuns sa-l fac in ore, mobilat cu toate pluginurile si cu un template potrivit cu tema site-ului.

Am continuat sa invat social media si sa adun cat mai multe idei de facut bani din afiliere. Inceputul a fost ingrozitor de greu, nu fac parte din generatia care s-a nascut cu laptopul in casa, dupa varsta de 45 de ani este mai greu sa te reorientezi spre alte meserii, dar nu este imposibil. Am vrut sa renunt definitiv de cateva ori, dupa o luna doua imi mai venea o idee si incercam din nou, o luam de la capat.

Afilierea este un “microb” de care nu poti sa mai scapi, daca ai investit niste bani si timp asa cum trebuie. Toti marii guru care fac afiliere afara nu dau reteta exacta cum au facut ei banii, dau niste sfaturi la modul general si cum trebuie sa incepi. Dar adevarul este ca doar experimentand inca o data si inca o data, poti sa-ti faci o idee de drumul pe care trebuie sa mergi.

In 2010 mi-am facut cont in reteaua 2parale.ro din Romania, dar abia in 2012 am inceput sa ma focusez pe afilierea de aici. Primul comision l-am facut pe 8 martie 2010, in valoare de 1 leu in tjobs.ro.

primul comision in 2parale

Impactul cu afilierea din Romania

Am fost putin mirata la inceput de cum se intelegea de unii cum se face afilierea, mi-era clar ca nu au facut nicio scoala “afara” acolo unde se invata totul ca la carte.

M-am intrebat si atunci, ma intreb si acum de ce advertiserii de la noi accepta ca afiliatii sa faca vanzari masive prin google adwords si facebook ads, pentru ca acest tip de marketing il pot face si ei, nu de asta ar trebui sa plateasca afiliatii. Afiliatii trebuie sa aduca plus valoare la produsele dintr-un magazin, sa scrie recenzii despre produse, sa explice de ce este bine ca un client sa le cumpere pe acelea, si nu pe altele….eu asta am invatat la scoala afilierii de afara. Personal eu nu-i incadrez la “afiliati” pe cei care practica astfel de metode. Un afiliat bun sau un superafiliat nu este cel care are succes cu facebook ads sau google adwords, ei nu pot sa arate “uite asta este munca mea” pentru acest advertiser, in care am convins 1000 de clienti ca produsele magazinului sunt de calitate si au pretul cel mai bun din piata. Ei nu se pot lauda ca sunt pe prima pagina in google dupa cautari organice, ei fura acel loc la “reclame platite” pentru ca platesc la google…oricine poate plati la google (inclusiv advertiserul 🙂 ), dar nu oricine poate sa ajunga pe prima pagina din cautari organice pe anumite cuvinte cheie.

Si mai este o problema:daca advertiserul vrea articole despre marfa lui in cat mai multe bloguri, nu ar trebui sa permita google adwords pentru afiliati. Permitand acest lucru, practic este de acord ca afiliatul care face adwords, sa-i rescrie cookie-urile dintr-un articol scris ale afiliatului, care a ajuns pe prima pagina in google dupa cautari organice. E corect? Daca ii intrebi pe specialistii de afara, nu-i corect, daca ii intrebi pe cei de aici… . De exemplu Amazon.com cea mai mare retea cu afiliati la nivel global, nu permite promovarea linkurilor direct prin adwords.

In Romania conteaza sa vina banul, nu conteaza cum se intampla asta, sper ca in timp sa-si dea seama de asta si formatorii de opinie pentru piata afilierii:retelele de afiliere, advertiserii, afiliat managerii si afiliatii. Am salutat initiativa eMAG de a nu mai permite adwords si facebook ads direct prin linkuri afiliate, sper sa ia exemplu de la ei cat mai multi advertiseri 🙂 .

In afilierea de afara concurenta este mult mai mare, dar regulile jocului sunt mai ok, cel putin in retelele de afiliere cu care colaborez eu. In afilierea din Romania inca ne mai jucam de-a soarecele si pisica, am scris la un moment dat ce-si doreste un afiliat de la o retea de afiliere, sper ca tot ce am punctat ca fiind negativ sa-si gaseasca rezolvare cat mai curand si sa fac un upgrade la articol.

…va continua

 

Speak Your Mind

*